Egy 80 éves gladiátor és a felesége

Written by István Javorek

Mint bemutatkozásomból már tudjátok, Javorek István vagyok, egy fiatalos nyolcvanéves gladiátor. Elszeretném mondani nektek, hogy mi jár a fejemben, és hogy mivel foglalkoztam mostanában.

Written by István Javorek

Mint bemutatkozásomból már tudjátok, Javorek István vagyok, egy fiatalos nyolcvanéves gladiátor. Elszeretném mondani nektek, hogy mi jár a fejemben, és hogy mivel foglalkoztam mostanában.
Sajnos, ahogy az időssebb gladiátoroknál néha megesik, nemrég lesiklottam a lépcsőn és eltört a felsőkarom. És ha ez nem lenne elég rossz, drága feleségemnek lerobbant a háta, amitől teljesen mozgásképtelenné vált.
Hát igen, a gladiátoroknak is megvannak a maguk problémái. De a fontos azaz, hogy hogyan is viszonyulunk mi ezekhez a problémákhoz.
Mint edző, egész életemben aktív voltam, így a sérülésekből könnyebben felépülök és betegségeken gyorsabban átmegyek. Könnyebben és gyorsabban, de nem akaraterő és kitartás nélkül! Nyilván mint sportember, én minden nap rendszeresen edzettem. Pillanatnyilag, sajnos, a sérülésem miatt nagyon korlátozott a felsőtest edzésem. De a lábaim jól vannak és a járással semmi problémám nincs!

Így hát, amíg a saját fizikoterápiámat végzem, és azon dolgozom, hogy visszanyerjem a mozgást és az erőt a sérült karomban, naponta tizennyolcezer lépést teszek meg egy közeli dombos parkban, és igyekszem egészségesen étkezni.
A feleségem esetében, mivel több éve meglehetősen inaktív, a gyógyulás lényegesen bonyolultabb. De neki is meg kell próbálnia! És ha ő képes rá, hidd el, te is!
A két éve tartó világjárvány teljes vagy részleges elzártsága miatt a világ lakosságának nagy szüksége van a testmozgásra. Mindannyiunknak rendszeresen kellene valamilyen formában test gyakorlatokat végezni. A gyakorlatoknak könnyen végrehajthatónak kell lenniük, és mindenki egyedi igényeihez és időbeli korlátaihoz kell igazodniuk. És ez különösen igaz az idősekre! Csak én nem szeretem az időseket mondani, ezért a korosztályomba tartozó klienseimet Idősödő Fiataloknak nevezem.
Rövid földi életünk során vigyázzunk egészségünkre, legdrágább kincsünkre, hiszen minél tovább vagyunk egészségesek, annál tovább élvezhetjük a „Dolce Vita” apró örömeit.
Az a szomorú tény, hogy sajnos legtöbbször csak akkor kezdünk el edzeni, ha egy betegség lesújt ránk, és súlyzók helyett inkább „az ágyat nyomjuk!“ A hosszú élet titka a mozgás, a cselekvés, az örömmel végzett munka és a kiegyensúlyozott életmód, amelyben a mozgásnak kiemelt helyet kell kapnia. Hiszem, hogy ha az emberi test sejtjei megtelnek örömmel, hosszabb ideig megőrzik vitalitásukat. Igyekszem minden nap emlékeztetni ügyfeleimet és sportolóimat, hogy a sírás sok energiát felvesz és depresszióssá tesz, miközben csak mosolyogni is elég a sejtjeinket feltölteni pozitziv energiával!
Tehát most az élet megdobott engem és a feleségemet néhány görbe golyóval. De minden reggel igyekszünk magunkból a legjobbat kihozni. A feleségem számára ez pillanatnyilag azt jelenti, hogy mosollyal az arcán ébred, az átélt fájdalom ellenére. Ez azt jelenti, hogy megvan az akaraterő, hogy rendszeresen eljárjon a fizikoterápiára, és el kell hinnie, hogy holnapra a fájdalom csökkenni fog.

Ez azt jelenti, hogy apró lépéseket kell tenni és minden egyes eredményt megünnepelni – ülni, bekötni a cipőjét, újra állni és főzni (a feleségem egyik kedvenc tevékenysége)!
Számomra ez azt jelenti, hogy a lehető legjobban segítek a feleségemnek, miközben nem felejtem el magamról is gondoskodni. Ez azt jelenti, hogy kimegyünk a napsütésbe, és újra kapcsolatba kerülünk a természettel, sőt rendszeresen látogatjuk a filmszinházat, koncerteket. Ez azt jelenti, hogy olyan aktívnak kell maradjunk, amennyire a fizikai és lelki erőnk megengedi. De ez azt is jelenti, hogy el kell fogadjuk, hogy a testünk nem tudja megtenni azt, amit tudott , amikor nem idősödő fiatalok voltunk, hanem fiatal és életerős hölgy és férfi!
Ezeken a felismeréseken és erőfeszítéseken keresztül ez azt is jelenti, hogy pozitívnak, reménykedőnek és optimistának kell maradni a jövőt illetően. Tehát sokat mosolyogni és nem letörni.
Hadd halljam, ahogy mindannyian ezt mondják mosolyogva : „Igen, szeretem!”
Tehát, mostanában ez jár a fejemben. Lássuk, mi lesz a mondanivalóm a jövő hónapban.
Addig is megosztok két képet, amin a feleségem és én edzünk. A feleségem egy általam kifejlesztett kis eszközt használ, ami segít neki a nyújtó gyakorlataikat elvégezni. Nagyon praktikus, mert felteheti bármelyik ajtónkra. Ami engem illet, kint vagyok, a kedvenc parkomban, a házunk közelében.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: