Coach Pop Nézetei 2023 Elején

Written by István Javorek

Soha nem tettem Új évi fogadalmakat, hiszen számomra nincs újra kezdődő év, csak a folytatása, amit az előző évben elkezdtem. Például most, próbálok segíteni a falukban élő Hargita megyei székely gyerekeknek, akik a jéghoki sportot választották kedvenc sportjuknak. Megfelelő erőnléti edzés tervekkel és tanácsokkal segítem őket. Igy elvállaltam a Gyergyószéki és Csikszéki Jég-Vi-Har (Jégkorongozó – Vidéki Hargita) iskolás jégkorong csapatok edzőinek a mentorálását erő és kondicionálásban. Emocionálisan teljesen a…

I. Kérdés Dr. J: Ahogy átmentél 2023-ba, miért voltál hálás, és milyen újévi fogadalmakat tettél?

Válasz István Javorek (alias Coach Pop):

Nem is vettem észre, hogy vége van egy évnek. Habár eléggé elfoglalt vagyok a napi kertészkedés, más házkörüli munkákkal, edzésekkel, levezetésével, amióta ezek a járványos évek vannak, nem is tudom mikor van hétfő vagy vasárnap. Lehet ez talán a nyugdíjasok idő érzékenységének a hiánya?

Hálás azért vagyok, hogy kivéve egy kis felsőkar csonttörést, a korral és főleg az aktív sport múlttal összefüggő ízületi kellemetlenségeket, egészségesnek mondhatom magamat.  Büszke vagyok, hogy a napi 14,000 -15,000 lépésű gyors sétáimmal a közeli erdős parkban és a napi könnyű kézisúly edzéseimnek köszönhetően a pulzusom pihenő állapotban most is 40 és a testsúlyomat is majdnem megtartottam. Igaz, hogy az izmok nagyjából elvesztették a tónusukat és igy könnyebb vagyok hat kilóval, mint a versenyzői testsúlyom, de most sem kell a nadrágszíjamat nagyobbra kicserélni.

Soha nem tettem Új évi fogadalmakat, hiszen számomra nincs újra kezdődő év, csak a folytatása, amit az előző évben elkezdtem. Például most, próbálok segíteni a falukban élő Hargita megyei székely gyerekeknek, akik a jéghoki sportot választották kedvenc sportjuknak. Megfelelő erőnléti edzés tervekkel és tanácsokkal segítem őket. Igy elvállaltam a Gyergyószéki és Csikszéki Jég-Vi-Har (Jégkorongozó – Vidéki Hargita) iskolás jégkorong csapatok edzőinek a mentorálását erő és kondicionálásban. Emocionálisan teljesen a hatalmába kerített, hogy sok ezer kilométer távolságból „túl az Óperenciáról,” picikét tudok betegíteni fiatal vidéki gyerekeknek a felkészítésében. Remélem a vállalkozás sikeres lesz és nagyon boldog lennék ha több gyerek ezekből az eldugott Hargita megyei falvakból híres jéghokizókká fejlődnének.

II. Kérdés Dr. J: Mire ez a blog megjelenik, 80 éves leszel. Hogy érzed magadat? Mennyire vagy jobb ebben a korban, és mi lett nehezebb?

Válasz István Javorek (alias Coach Pop):

Hány éves vagyok? Te Jó Isten! Az agyam most is 28 évesnek érzi magát, csak az ízületeim nem nagyon.

Egész életemben szerettem valami ujjat alkotni. Mindig volt egy kicsi jegyzet füzetem, és ha valami ötlet jutott az eszemben, leírtam, majd utána megfontoltam, hogy jó-e az ötlet vagy sem. Mai napig is vannak újabb ötleteim. Például, egy helybeli 12 éves tanítványomnak vannak fizikai fogyatékosságai és újabb edzésterveket dolgoztam ki számára, amivel biztos vagyok, hogy ha nem is világbajnokot, de egészéges atlétát nevelek ki belőle. Minden egyes személynek mások a fizikai és érzelmi adottságai, igy mindig egy kihívás a legmegfelelőbb módszerrel edzni és fejleszteni őket.

Hogy pontosan válaszoljak a kérdésedre, azért érzem magamat jobbnak most öreg fejjel, mint ezelőtti években, mert a mindennapi edzési tapasztalataim felhalmozódtak és igy biztosabban tudok választani módszereket a kliensek helyes felkészítésében.

Hogy mi lett nehezebb? Hát, semmi.  Örök életemben optimista voltam és soha nem néztem hátra felé. Mindig azt tartottam, hogy valamilyen megoldás kell legyen minden problémára. Csak alaposan kell analizálni és bízni a sikerben és küzdeni érte.

Az általam edzett sportolóimnak és diákjaimnak próbáltam megtanítani a pozitív hozzáállást az élethez. Beléjük neveltem, hogy tudatosan próbáljanak nevetni és vígnak lenni.

III. Kérdés Dr. J: Szerinted az öregedés nehézség vagy kiváltság? Hogyan és miért?

Válasz István Javorek (alias Coach Pop):

Evvel a kérdéssel nem sokat foglalkoztam. Ahogy a franciák mondják, „C’est la vie,” vagyis ez az élet! Ez van más nincs, tessék választani.

Nem tartom sem előnyösnek, sem hátránynak az öregséget. Ez a természetes megnyilvánulása a földi életnek.

IV. Kérdés Dr. J: Egész életedben edző voltál, hogyan változott az idők során az edzősödéről alkotott véleményed?

Válasz István Javorek (alias Coach Pop):

A sportban, mint az élet minden területén, mindig vannak új módszerek és újítások. Az újítók szerint a képzési módszereknek megcáfolhatatlan előnyei vannak. Érdekes számomra, hogy az ezeréves jógának még új változatait is kitalálják, főleg azok az úgynevezett szakértők, akik szenzációs gyakorlatokkal csábítják el a naiv klienseket. De ha az én atlétika, súlyemelő és fizikai erőnléti edzési területemet nézzük, akkor maga a sportág nem változott, csak a felszerelés és a technikai megvalósítás.

Ma már nehéz elképzelni a modern testedzést a súlyemelés által lehetővé tett hatalmas gyakorlatváltozatok repertoárja nélkül (beleértve a súlyzós és súlyzós gyakorlatokat, a testmozgást stb.).

A súlyzós gyakorlatok a kedvenceim, mert általában biztonságosak, nem igényelnek nagy gyakorlati területet, és könnyen taníthatók. Egyidejűleg és nagyon hatékonyan végezhetők nagyszámú sportolóval, a gyakorlatok dinamikusak és nagy mozgásterjedelműek, a mozgások széles variációja lehetséges. A súlyzós gyakorlatok segítenek az izomerő, a szív- és érrendszeri és izomállóképesség, a rugalmasság és az általános erőnlét fejlesztésében.

A súlyzós gyakorlatokat különféle plyometriás, ballisztikus és nyújtó-rövidítő gyakorlatokkal kell kombinálni.

V. Kérdés Dr. J: Mit vársz a legjobban életed 80. évében?

Válasz István Javorek (alias Coach Pop):

Együtt látni a Javorek klánt, magamhoz ölelni a gyermekünket, unokáinkat, és ahogy egy versben megírtam a kommunizmusból való kiszökésem első nehéz hónapjaiban 1982-ben:

“… De hidd el nekem, drága kis virágom,
Jövőre újra együtt leszünk,
Bohóckodunk és járjuk a világot …”

Written by István Javorek

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: